21 ŞUBAT- ANADİLİ GÜNÜ KUTLAMASI

Şumnu’da Anadili Günü Kutlandı

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından çokdilliliği ve kültürlülüğü desteklemek ve dilleri korumak ve gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla 2000 yılından itibaren 21 Şubat, Uluslararası Ana Dili Günü olarak kutlanmaktadır. Dünyanın değişik ülkelerinde ve Bulgaristan’ın farklı farklı şehir, kasaba ve köylerinde ilan edilen bu gün değişik şekilde kutlanmaktadır.
Bulgaristan’da 21 Şubat Anadili Günü, Şumnu Kültür Evi Derneği Öğretmenler Kulübü, Mozaik Dergisi ve Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi ekipleri tarafından 18 Şubat 2012 tarihinde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile birlikte eğlenceli yarışma olarak kutlandı. Anadili Günü Bayramı kutlama programı açılışı, Kültür Evi üyesi olan Cahide Ercan’ın “ Bu değerli bayrama katılmanızdan dolayı ayağınıza sağlık” sözleri ile başladı. Ardından herkese heyecan vererek Kültür ocağı İkizler Kulübü üyesi olan İkizler Grubu katılanlara Türkçe türküler sundu. Ayrıca faaliyete katılan ve desteklerini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti Burgas Başkonsolosu Cem Ulusoy, ev sahipliği yapanları ve misafirleri kutladı ve selamladı. Günün anlam ve önemine bağlı olaraktan yetenekli genç üyelerden Aslı Mehmet, Mozaik dergisi 52. sayısında yayımlanan Şumnu Kültür Evi Derneği Başkanı Nurten Remzi’nin Türkçem şiirini okudu. Şiirin etkisinde kalan misafirler, kendisini yoğun bir şekilde alkışladı. Bunun ardından programın devamını sunmak için söz, Şumnu Kültür Evi Derneği Öğretmenler Kulübü Yöneticisi ve Türkçe Öğretmeni Müjgen Yusuf’a verildi. Şeytancık’tan gelen onun minik öğrencileri Okan Cevat ve Özlem Sedat sunuculuk yapmada yardımcı oldu. Küçük sunucular Türkçe Anadilini tanıtan, anlatan şiirler okudu. Devamında Şumnu Üçüncü Ortaokul Türkçe Öğretmeni Günel Fadli, NÜVVAB okulu Din Öğretmeni Celil Celil, Şumnu Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Özlem Belgin ve Şumnu Kültür Evi Dernegi Başkanı Nurten Remzi’ye tebrik ve selamlarını sunmak için söz verildi. Müjgen Hanım, günümüzde zor şartlar altında yapılan Türkçe eğitimden söz etti. Bugünkü bayram kutlamasında çocukların gözlerinde yanan alevden çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Anadiline duydukları hayranlık, hürmet, sevgiyi göstermek için bu kutlamada bulunmaları gurur verici bir durumdur. Programda öğrenciler Türkçe ile ilgili bilgilerini göstermek için eğlenceli yarışma hazırlandı. Önce çocuklar masalara oturarak 4 takım kurdu. 6 kişiden oluşan her takımda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yer aldı. Yarışma takımları kendilerine ad ve takım yöneticisi seçti. Tellioğulları, Seferoğulları, Tosun Paşa ve Yeşil Vadi adlarını taşıyan 4 tane takıma Jüri Başkanı NÜVVAB İmam Hatip Lisesi Türkçe Öğretmeni Ridvaniye Halil, yarışma kurallarını izah etti. Jüri üyeliri arasında Çukurköy (Yasenkovo) Okulu Türkçe Öğretmeni Nurten Kırcalı ve Yusufhanlar (Pristoe) Okulu Öğretmeni Nazike Fevzi yer aldı.
Yarışma takımlarına dağıtılan renkli zarflarda 7 sorudan oluşan test vardı. Takım yöneticileri birer renkli zarf seçince yarışma başladı. Yarışmacılar, son derece hararetli bir şekilde testleri çözmeye koyuldu. Test sonuçları belirlenmek üzere jüriye teslim edildi. Jüri karar alana kadar, Cem Ulusoy Bey, NÜVVAB okulu Din öğretmeni Celil Celil, Müjgen Yusuf, emekli tarih öğretmeni Osman İsmailov ve ilgi gösteren bütün öğretmenlere Türk kültürünü, tarihini, gelenek ve göreneklerini korumada katkılarından dolayı teşekkür mektupları verildi. Ortamı neşelendirmek adına İkizler Grubu üyelerinden org çalan İbrahim ve Hasan, solist Merlin ve Nermin kardeşler ve onları öğreten babaları , yeniden çaldıkları ve söyledikleri türkülerle renk ve coşku kattı. Sundukları performansın ardından beğeni kazanan grup, büyük alkış aldı ve yoğun istek üzerine bir şarkı daha seslendirdi. Sonuçları açıklamak üzere Jüri Başkanı Ridvaniye Halil sözü aldı. Buna göre Anadilim yarışmasında Tellioğulları Birincilik, Seferoğulları İkincilik, Tosun Paşa ve Yeşil Vadi Üçüncülük kazandı. Eğlenceli faaliyeti düzenleyen ekipler ve Türk Başkonsolosu Cem Ulusoy, kitap, dergi ve takvimden oluşan hediye ve tebrik mektuplarını takımlara sundu. Şölen tadında geçen Uluslararası Anadili Bayramı programın kapanışı, minik sunucuların şu şiiri ile yapıldı:
“A’dan, anayı, atayı öğrendim.
B’den, bayrağı öğrendim.
C’den, cesareti, cumhuriyeti
Derken yendim yenilmez olanı.
Belledim ABC’yi,
Çözdüm çözülmez bilmeceyi.”
Dünyada konuşulan her dil değerlidir. Ama her millet için en değerli dil kendi Anadilidir. Bu bağlamda çok eski bir tarihe sahip Türkçenin (değişik lehçeleriyle birlikte) dünyanın her kıtasından Türkler tarafından Anadili olarak kullanıldığını ve dünyanın en çok konuşulan 5. dili olduğunu ve milyonlarca insan tarafından konuşulduğunu unutturmamak gerekiyor.
                                                                                                                Velyahitin Basri

 

TÜRKÇEM

Farklı milletlerin kendine öz iletişim dili var.
Ama bizim Türkçe, çok zengin ve muhteşem.
Sözcük, cümlelerin hoş, renkli melodisiyle
Derin duygular coşar, ince, zarif sazı sözüyle.

Maniler, ince belli, benli kızları sever.
Efsane, keman kaşlı, gaytan pıyıklıyı över.
Mehter marşı, düşmanlardan vatan koruyan.
Şiirsel dokunuşu, hüzün ve özlemleri gideren.

Dünya değerlerinden biri olan ve taht kuran.
Nine masalına, kutsal anneye en çok kokan,
Dede ve babaların ciddi, çatık kaşlarını
Nazik, saygı hitaplarıyla çekip düzelten.

Çok misafirperver ve dertlere çözüm, derman…
Masal, deyim ve türküler, dillere destan olan…
Atasöz ve düşünceler çok eski, ama eskimeyen...
Öğüt, örnek Anadilim, insanlığa imza atan.

Cengiz Han’lar, Fatih’ler, paşa, öğretmenler…
Mimari, saygı, mutfak, bilim, gelenekler…
Hakimiyet, Lale Devri, güreş ve daha neler neler…
Arı Türkçem, Gurur, İlim, Sanat, Tarih yazan.

Nurten Remzi