Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi, 130 Yaşını Kutladı

23 Eylül 2011 tarihinde, Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi, 130 yaşını kutladı. Aslında kurum, 1881 yılında çalışmaya başlamış, ama 1894 yılında resmi kayıta geçmiş. Çok eski bir tarihe sahip olan kültür ocağı, Şumnu Gençlik Evi Salonu’nda saat 18.00’de düzenlenen ve programın sunuculuğunu Nurten Remzi ve Cahide Ercan yapan gösteri programı ile kutlandı. Misafirleri selamlamaları ve orada bulunanları takdim etmenin ardından Deliorman’ın Adı Deli şiiri okundu.
Kutlama progrmında misafir olarak Rus, Çingene ve Bulgarlar da yer aldı. Ayrıca Ermeniler Kiltir Kurumundan ve başka Okuma evlerinden tebrikler ve sepet sepet çiçekler geldi.
Program iki bölüm olarak izleyenlere sunuldu. İlk bölümde, Şumnu Kültür Evi Kız Saz Orkestrası, Dere Geliyor Dere ve Yoğurt Koydum Dolaba türkülerini, grupta yer alan ve ritim tutan erkek üyeleriyle beraber seslendirdi. Destan Folklor Grubu, geçen yıl Balıkesir’de öğrendikleri o yöreye ait olan oyunu ve Deliorman oyunlarından Entarisi Ala Benziyor oyunlarını sergiledi. Solistlerden Mirel ve Hülya, Ay Oğlan, Tatarmısın ve Tiren Gelir Hoş Gelir türküleriyle izleyenleri coşturdu. Şumnu Belediye Başkanı Krasimir Kostov ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kültür Evi ziyaretinde onlara türkü söyleyen solist Şenay Sadık ve genç sazcı Sinan Sezgin, söyledikleri türkülerle programda sahne aldılar. Misafirlerin arasında Şumnu’nun en ünlü ve en yetenekli usta sanatçılardan Emel Tabak, Nargis ve Sıdika Ahmedova, bu önemli gecede izleyenleri değerli ve olağanüstü seslerini mahrum bırakmadı. Kültür ocağı daimi üyelerinden Kladenets köyü Muhtarı Hasan Üzeyir, kültür evi çalışanlarına ve üyelerine iyi dileklerini sundu, başarılarının devamını diledi ve bir türkü ziyafeti de o verdi. Programın ilk bölümü, Şumnu Davul Zurna Grubu’nun yaptığı davul, zurna ve güreş şovuyla sona erdi.
İkinci bölümde, 130 yaşında olan Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi tarihçesi ve faaliyetlerini tanıtan, yaklaşık 40 dakikalık bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyon, büyük bir sabır, çaba ve emekle Nurten Remzi ve Cengiz Ercan tarafından hazırlandı ve büyük ilgi gördü.
Kültür evi faaliyetleri durmaksızın devam ediyor. Geleneksel hale gelen Genç Kalemler Şiir Şöleni ve Çift Eğlence İkizler Bayramı en yakın zamanda yapılacak olan faaliyetleri Sinevizyonda da yer aldı.