GENÇ KALEMLER KOMPOZİSYON YARIŞMASI

Dünya Çocuklarla Güzel 3. Genç Kalemler Kompozisyon Yarışması juri üyeleri: 
Mehmet Keçici, Naim Bakoğlu, Nurten Remzi, Emel Seyhan, Hasan Davut, Hasan Üzeir, Ali Boncuk, Habil Kurt ve Emrullah Topçu

Şumnu Kültür Evi, çocukların hayallerini desteklediği ve renkli dünyalarını daha da renkli hale getirmek için her yıl geleneksel olarak düzenlediği 3. Dünya Çocuklarla Güzel Genç Kalemler Kompozisyon Yarışması’nı, 14 Nisan 2012 (Cumartesi) tarihinde gerçekleştirdi. Bu yıl da çeşitli şehir ve köylerden şair ve yazarlar etkinliğe renk kattı. Yarışmamızda dereceye giren sevgili çocuklarımızın çalışmaları gurur verdi. Şumnu Kültür Evi Derneği, Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi ve Mozaik Dergisi tarafından organize edilen yarışma sonuç bildirisi ve ödül töreni, Emel Seyhan’ın sunumu ile gerçekleşti. Sunucu, Doğa ve Çocuk, 23 Nisan Bayramı, Hatıralarım, İyilik ve Kötülük, Sevinçlerim ve Sevdiklerim kompozisyon konularını açıkladı ve eserleri değerlendiren Jüri Başkanı Mustafa Çete, Jüri üyeleri Hasan Üzeir, Habil Kurt, Hüseyin Manav, Mehmet Keçici, Naim Bakoğlu’nu tanıttı. Yetenekli çocuklara destek amaçlı bulunan misafirler arasında şair, yazar, saz ustaları ve gönlünde sanat aşkı bulunan kişiler yer aldı. İlk olarak Deliorman Edebiyat Derneği Başkanı Hasan Üzeir, genç yazarlara derneği tanıttı. Ardından Jüri üyeleri yarışmaya gönderilen eserlerin değerlendirmesi ile ilgili göz önünde bulundurdukları kriterleri, etkilendikleri eserleri anlattılar. Misafir gelen Varna’nın Tsonevo köyü öğretmeni Türkan Ömer öğrencileri ile birlikte bu yarışmaya ilk defa katıldıklarını, heyecanlı olduklarını ve bu tür organizasyonların sürdürülmesi gerektiğini paylaştı.
Daha sonra Jüri Başkanı Mustafa Çete, en heyecanlı bölüme geçerek derece ve teşvik alan öğrencileri açıkladı. En küçük katılımcılardan bahsederek Burgas’ın, Ruen Belediyesine bağlı Lyulakovo köyünden 2. sınıf öğrencisi Ali Hüseyin Ali’nin kısa ama öz eserini okudu. Onun dışında Teşvik ödülü sahipleri Vırbitsa’nın Byala reka köyünden 7. Sınıf öğrencisi Sezen Seyfulla, Burgas’ın Ruen Belediyesine bağlı Lyulakovo köyünden 2. sınıf öğrencisi Sevdali Hüseyin Hüseyin ve 1. sınıf öğrencisi Anife Hümmet Adem oldu. 12 yaş gurbuna kadar ilginç olanı, birincilik kazanan çocukların hepsi Şumnu’nun, Şeytancık köyünden ve 4. sınıf öğrencileri olmaları. Birinci- Seray Rekşen, İkinci- Aylin Ruşen, Üçüncü- Özlem Sedat. 18 yaş grubunda Şumnu Nikola Yonkov Vaptsarov Okulu’nda Yabancı Diller Bölümü 11. sınıf öğrencisi Şenay Sunay Sadık, işlediği Doğa ve Çocuk eseriyle Birinci oldu ve herkesin huzurunda yapıtını çok ifadeli okudu. Burgas’ın Ruen Belediyesi’ne bağlı Snyagovo köyünden 6. sınıf öğrencisi Sebahat Mehmet, İkincilik kazandı. Şumnu’nun Bohçalar(Kaolinovo) Belediyesi’ne bağlı Yusufhanlar(Pristoe) köyünden 6. sınıf öğrencisi Filis Nazmi Üçüncü oldu.
Ödül Töreni’ne heyecan ve renk katanlar arasında Şumnu Kültür Evi Destan Folklor Grubu Korosu vardıç. Onlar, Eleman Yetiştirme Programların bir parçası olan ve geçen sene İstanbul’da gerçekleşen folklor kursunda öğrendikleri Yunus Emre ve Mevlana Celalleddin Rumi zamanından bu güne kadar kalabilen türküler seslendirdi. Türkülerin ardından büyük ozan Aşık Emrullah Topçu, şair ve sazcı Hasan Üzeir, Dulovo’dan gelen saz ustası Erol Ekiz ve öğrencisi Emre Ergin Behçet teker teker misafirlere türkü heyecanı ve şöleni yaşattı. Küçük ama çok yetenekli Emre Çemberimde Gül Oya, Sivasın Yollarına türküleriyle herkesin gür alkışını aldı.
Uzaktan gelen küçük ve yetişkin yazar ve şairler, misafirperver Şumnu Kültür Evi çocukları ile birlikte Tombul Camii ziyaretine gitti ve orasının tarihçesine, değerine, önemine dokundu.